De geschiedenis van Bijzondere Vakanties van de afdeling Maastricht, Meerssen, Mergelland

In 1952 organiseerde onze afdeling de eerste Bijzondere Vakantie. Gasten gingen op vakantie met de J.H.Dunant en later tot eind jaren negentig naar Hotel IJsselvliedt en Hotel De Valkenberg.

Poseren in het zonnetje

Eten smaakt nog beter als je lol hebt

Begin 2000 werd er een werkgroep opgericht en de accommodaties werden uitgebreid met busvakanties naar diverse plaatsen in Nederland, maar ook naar België en Duitsland. Op verzoek van de gasten werden ook vliegreizen aangeboden o.a. naar Mallorca, Tenerife, Fuengirola en Benidorm.
Jaarlijks worden er echter ook dagtochten georganiseerd met de J.H.Dunant of busreizen naar kerstmarkten in België of Duitsland. Deze reizen worden voor een symbolische prijs aangeboden en zijn zeer in trek, gasten en hun partners kunnen genieten van een geheel verzorgde dag inclusief ‘natje en droogje’.

Onze doelgroep is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, de ziektebeelden variëren van terminaal, CVA (hersenbloeding of herseninfarct), diabeten of gasten die eenzaam zijn. Voor die gasten is het fijn dat Het Rode Kruis als ‘achterwacht’ er is. De laatste groep wordt steeds groter.
Vijftien jaar geleden gingen er jaarlijks 15 gasten & 3 vrijwilligers mee tijdens een vakantieweek. Momenteel zijn dat respectievelijk 350 gasten & 125 vrijwilligers

SONY DSC

Gezelligheid boven alles

De afdeling kiest voor kwaliteit van de vrijwilligers, dit betekent dat zij een tweedaagse cursus ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen) moeten volgen. De meeste hebben tevens een EHBO-diploma, en een reanimatie- en AED training gevolgd.  Sinds drie jaar zijn wij erkend door het Ministerie van Onderwijs en zijn de Bijzondere Vakanties van onze afdeling een erkend leerbedrijf van Calibris, dit houdt in dat derde- en vierdejaars leerling-verpleegkundigen van Leeuwenborgh, Arcus en de Gilde opleidingen stage bij ons lopen. Zij zijn daarna zo gemotiveerd door dit werk en besmet met het Rode Kruis virus dat zij jaarlijks bij ons team terug komen om zich voor deze doelgroep in te zetten. Dit is een goed en gezond teken voor de organisatie.

 

Als vrijwilliger ben je tijdens deze reizen gemiddeld 15 uur per dag bezig, maar de dankbaarheid van de gasten is je salaris. Zeker als aan het einde van de vakantieweek de traantjes vloeien dan besef je pas dat je je doelstelling hebt bereikt.
Heb je interesse om als vrijwilliger mee te gaan of weet je iemand die interesse hiervoor heeft, zowel als vrijwilliger of als gast, meld je dan aan bij het secretariaat.

Heinz Helgers
Coördinator Bijzondere Vakantie
Ned. Rode Kruis
Afd. Maastricht, Meerssen, Mergelland