De geschiedenis van de Rode Kruis boot ‘J. Henry Dunant’

boot kasteel staverden

Vakantieschip Kasteel Staverden

boot kasteel staverden juliana

Z.K.H. Juliana aan boord van Kasteel Staverden

De eerste boottochten van het Nederlandse Rode Kruis werden gemaakt met de ‘Kasteel Staverden’, deze was gehuurd van de Holland-Veluwelijn. Vanaf 1954 tot 1959 vonden in het voor- en naseizoen deze boottochten plaats. De gasten waren toen bijna allemaal bedlegerig.

In 1959 kreeg Het Nederlandse Rode Kruis de beschikking over een eigen schip met de naam ‘J. Henry Dunant I’. Dit schip, met zijn prachtige accommodaties voor zowel gasten als vrijwilligers en personeel, heeft veertien jaar lang duizenden gasten een geweldige vakantie bezorgd.

Met de actie ‘Schip Ahoy’ in 1970 werd geld ingezameld voor een nieuwe boot. Deze actie slaagde grandioos en leverde bijna acht miljoen gulden op.Nog geen drie jaar daarna werd de nieuwe ‘J. Henry Dunant II’ te water gelaten. Het schip voldeed in alle opzichten aan de eisen. Zo was er onder meer een ruime salon waarin rolstoelgebonden gasten voldoende ruimte hadden, er waren tweepersoonshutten of 6 persoons units (dus geen grote zalen meer) en er was een aparte eetruimte voor de vrijwilligers. Bovendien had de J. Henry Dunant II een zonnedek dat met een lift bereikbaar was.

Het schip werd door verschillende Kringbureau’s van Het Nederlandse Rode Kruis gehuurd. Ons Kringbureau lag in Limbricht en de afdeling Maastricht e.o. zorgde ervoor dat éénmaal per jaar gasten en vrijwilligers uit onze afdeling mee konden gaan. De Maastrichtse ondernemers droegen hun financiële steentje hieraan bij en het was een feest maar ook een eer om deze week klaar te staan voor onze gasten uit Maastricht. Het schip heeft zestien jaar dienst gedaan voordat er een nieuw schip kwam.

Henry Dunant schip in MST

Vakantieschip J. Henry Dunant in Maastricht

De nieuwe ‘J. Henry Dunant III’ werd in maart 1996 in gebruik genomen en is fantastisch. Er is een grote eetzaal bijgekomen, waar de maaltijden gezamenlijk gebruikt kunnen worden. De grote zaal ‘de Salon’ is ruimer geworden, waardoor er meer plek is voor rolstoelen of gasten die bedlegerig zijn. Elke hut is voor 2 personen en men deelt de badkamer met 1 andere hut. Met goed weer kunnen de gasten genieten op het zéér ruime bovendek of serre, waar men tevens een prachtig uitzicht heeft.

Jaarlijks kunnen er 2600 gasten, 2100 vrijwilligers en de vaste bemanning mee, die er voor zorgen dat het een mooie onvergetelijke week wordt. Gedurende 1 week per jaar wordt de boot door onze afdeling afgehuurd, iets waar onze werkgroep erg trots op is, want de ‘Zuid-Limburgse week’ staat in het hele land bekend als de gezelligste, de collegiaalste en de sfeervolste week. Met als hoogtepunt de vrijdagavond, dan treden Limburgse artiesten belangeloos op om onze gasten & vrijwilligers een mooie afscheidsavond te bezorgen.  De afdeling Maastricht, Meerssen, Mergelland organiseert sinds de laatste jaren ook dagtochten over de Maas waar zeer veel vraag naar is vanwege de aanpassingen die onze gasten nodig hebben en die wij op onze boot kunnen aanbieden. Wij wensen de J. Henry Dunant nog voor de komende jaren een behouden vaart.