Giro 5125

Deze week (11 tot en met 17 september) besteden verschillende radiozenders en televisieprogramma’s uitgebreid aandacht aan Giro 5125 voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint Maarten. Onder andere NPO, RTL en SBS zetten zich in voor ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. De nationale actiedag is op vrijdag 15 september in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het doel van de actie is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers via Giro 5125.

Nederland komt massaal in actie
Op de website van het Rode Kruis worden steeds meer acties aangemeld, zoals een vervroegde Sint Maarten lampionnenloop. In plaats van snoep wordt geld ingezameld om te doneren aan de slachtoffers. Het Rode Kruis roept Nederlanders op om bij te blijven dragen voor meer hulp.

 


                                      

 Speciale uitzending
 “Onze medebewoners op Sint-Maarten verdienen alle mogelijke steun en aandacht. Daarom steunen wij de actie. Via al onze kanalen informeren we Nederlanders over de situatie op Sint-Maarten en de andere eilanden, en over de initiatieven om te helpen”, aldus de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO:
Vrijdagavond 15 september is er een speciale uitzending op NPO1. Van 21:20 tot 22:10 doet presentator Art Rooijakkers live verslag vanuit het actiecentrum. Hij schakelt naar inzamelacties in heel het land en naar Sint Maarten.​

Help jij mee?

Voor de Nationale Actiedag op vrijdag 15 september zoeken we vrijwilligers voor het callcenter. Je beantwoordt telefonische vragen van het publiek en handelt de donaties af. Je ontvangt een goede instructie en een script. Je kunt je aanmelden voor een bepaalde shift (ochtend, middag of avond) voor de locatie in Woerden of voor de locatie in Hilversum. Later deze week krijg je bericht over je inzet.

Kom in actie 

Iedereen kan in actie komen voor Sint Maarten. ​Meld je actie aan en haal zo veel mogelijk geld op!

Zorgwekkend: voedsel en water raakt op
De situatie op Sint Maarten is zeer zorgwekkend. De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Naar schatting is 91 procent van de huizen verwoest. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.

Goederen en hulpverleners Rode Kruis
Extra hulpverleners reizen vanuit Curaçao naar het getroffen gebied. Zij coördineren de distributie van de noodhulp, inventariseren welke hulp het hardst nodig is en verlenen eerste hulp aan de slachtoffers. KLM stelde afgelopen weekend een vliegtuig beschikbaar, waarmee 8500 dekzeilen, 9000 jerrycans, 2000 keukensets, 4 generatoren en 10 zonnepanelen naar Curaçao zijn gebracht. Vanaf daar worden de noodhulpgoederen overgebracht naar de getroffen gebieden. Net als de andere hulpgoederen die op de eilanden klaarstaan om verscheept te worden. Op zondag 10 september is met hulp van defensie schoon drinkwater en voedsel naar het getroffen gebied gestuurd. Dit is gefinancierd met de donaties op giro 5125.

Liveblog: updates uit Sint Maarten
Onze persvoorlichter Iris van Deinse is op Sint Maarten. Het laatste nieuws en de updates van Iris zijn te vinden het liveblog