Maak kennis met vrijwilliger Jacques van den Bosch

Jacques van den Bosch is vanaf begin dit jaar Beheerder Vastgoed. Dit is een nieuwe functie bij onze afdeling en deze blijkt ook hard nodig in een pand dat het Rode Kruis (volgend jaar) 80 jaar geleden betrok.

Met handen werken

Jacques is geboren en getogen in het Brabantse Oss. Hij studeerde na de middelbare school verschillende studierichtingen in Nijmegen, werkte tussendoor bij Organon in Oss, om uiteindelijk af te studeren als Bestuurskundige.
Na zijn studie liep Jacques eerst stage bij de Provincie Gelderland en kwam er in dienst bij het Bureau Volksgezondheid, zoals toen nog heette. Tegenwoordig heet het Zorg & Welzijn. Hij werkte daar onder andere bij Jeugdzorg en ontwikkelde er zijn belangstelling voor vastgoedzaken.
“Ik vind het leuk om met mijn handen te kunnen werken. In mijn vrije tijd was ik altijd bezig met de woningen waar ik woonde – ik ben regelmatig verhuisd – op te knappen, te renoveren en uit te breiden.”

Boerderijtje

Na een aantal jaren wilde zijn toenmalige vrouw graag naar Frankrijk verhuizen, maar zover is het niet gekomen. “Ik kon in 2002 overstappen van de Provincie Gelderland naar de Provincie Limburg.” Na een aantal jaren in Maastricht gewoond te hebben, kwamen ze in een oud boerderijtje in de Voerstreek terecht. Eerst veel slopen en vervolgens alles weer zoveel mogelijk in de oude staat herstellen.
“Bij de Provincie Limburg hield ik me bezig met de thema’s wonen, welzijn en zorg. Dat werk ben ik blijven doen tot mijn pensioen in maart 2020. In mijn laatste jaren bij de Provincie hield ik mij vooral bezig met gemeenschapsaccommodaties en heb ik subsidieregelingen opgesteld en uitgevoerd. Dat werk sprak mij aan. Aan gebouwen heb je niet zoveel als je er geen nuttig gebruik van maakt.”

“Via het team ‘Sociale Agenda’ van de Provincie kwam ik in contact met Angelique Hendriks. Zij heeft mij eind vorig jaar gevraagd of ik zin had om als vrijwilliger bij het Rode Kruis aan de slag te gaan met het beheer van het pand aan de Cortenstraat.”

Aanpakken

“Ik heb zelf nooit te maken gehad met het Rode Kruis, maar wel steeds in de hoek van welzijn en zorg gewerkt, dus is er toch eigenlijk wel een inhoudelijke link. Ja, het bevalt me erg goed en ik vind het heel leuk om te doen. Ik wil, nu ik met pensioen ben, graag iets betekenen voor de samenleving en ik kan moeilijk stil zitten en vind het fijn om zaken aan te pakken.”

Uitdaging voor Jacques is nog om het gebouw weer terug in goede staat te brengen en zodanig dat het extra inkomsten oplevert voor het onderhoud van het gebouw en voor onze afdeling. “Wanneer ik mensen vertel over het Rode Kruis merk ik dat men heel veel respect heeft voor het werk van het Rode Kruis, dat permanent beschikbaar is als de nood aan de man komt.” Jacques vindt het jammer dat de barbecue dit jaar niet kon doorgaan. “Ik had graag kennis gemaakt met de andere vrijwilligers van het Rode Kruis!”