Nieuwe Coördinatoren EHV

“De kwaliteit hoog houden, is onze belangrijkste uitdaging”

Cherelle en NeslihanCherelle (links op de foto) en Neslihan zijn geen onbekenden binnen het Rode Kruis. Maar ze hebben wel een nieuwe functie. Daar vertellen ze graag iets over.

Beiden zijn tweedejaars student Geneeskunde. Neslihan (23): “Ik wil niet zo’n arts worden die niet eens een verbandje kan aanleggen. Dat was voor mij de reden om me drie jaar geleden als vrijwillig EHV’er bij het Rode Kruis aan te melden. Hier leer je de basis van eerste hulp. Iets dat volgens mij iedereen zou moeten kunnen.”

Cherelle (25) begon al op haar twaalfde bij de jeugdafdeling van het Rode Kruis op Curaçao. “Iets betekenen voor een ander is altijd mijn drijfveer geweest. Iemand helpen, zonder iets terug te verwachten, vind ik mooi. Het klinkt misschien cliché, maar een kind dat gevallen is weer zien lachen… dat zijn die kleine dingen waar je het voor doet. Op Curaçao, waar ik vandaan kom, deed ik naast EHBO allerlei maatschappelijke projecten. Toen ik voor mijn studie in Maastricht terecht kwam, wilde ik dat voortzetten.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERANeslihan herkent dit. “Het is leuk om ervaring op te doen in EHBO. Er staat financieel niks tegenover, dus dit werk doe je echt omdat je het wilt. Het is een geweldige manier om iets bij te dragen aan de maatschappij. Ik vind het ook leuk dat ik door dit werk met mensen in contact kom die ik anders niet zo snel zou tegenkomen. Ik kom uit Leiden en ik heb via het Rode Kruis de stad en de Maastrichtenaren zeker beter leren kennen.”

Sinds kort zijn Cherelle en Neslihan aangesteld als Coördinatoren EHV bij de afdeling Maastricht, Meerssen, Mergelland. “We zijn de brug tussen de EHV-vrijwilligers en het bestuur”, vertelt Neslihan. “We halen evenementen binnen, maken de roosters en draaiboeken en werven nieuwe vrijwilligers.” Cherelle vult aan: “Ook de nazorg is een belangrijk onderdeel van ons werk. Ik wil dat zowel de klant als de vrijwilligers tevreden zijn.”

Hoe zien de twee dames de invulling van hun nieuwe rol? “We merken dat het Rode Kruis als professionele partner voor evenementenorganisatoren steeds bekender wordt”, zegt Neslihan. “Het aantal evenementen neemt toe. De kwaliteit hoog houden, is onze belangrijkste uitdaging. Hiervoor moeten we de vrijwilligers goed kennen.” Cherelle beaamt dat: “Ik vind het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn voor de vrijwilligers, hen echt te horen. Ik zal me maximaal inzetten en hoop professionaliteit en innovatie te kunnen toevoegen voor de afdeling. Met de grondbeginselen van het Rode Kruis als uitgangspunt.”