In gesprek met de mentoren van evenementenhulpverlening

In gesprek met Cherelle Maduro en Moon Meessen, beide mentor binnen de afdeling evenementenhulpverlening van het Rode Kruis afdeling Maastricht, Meerssen, Mergelland. mentoren klein

“De functie van mentor is geen officiële functie, maar een collegiale functie.” Cherelle valt meteen met de deur in huis. De afdeling heeft in het verleden ondervonden dat veel nieuwe vrijwilligers extra begeleiding nodig hebben en heeft daarom enkele jaren geleden het mentorschap in het leven geroepen.

“De bedoeling is het beginproces waarin een nieuwe vrijwilliger terecht komt soepeler te laten verlopen”, vervolgt Cherelle enthousiast. Moon vult aan: “wij zorgen ervoor dat ze zich binnen de groep op hun gemak voelen”. De beide mentoren organiseren 2 keer per jaar een ‘workshop trainees’ voor nieuwe EHBO’ers.

“Tijdens deze dag kunnen ze hun technische vaardigheden laten zien, maar kijken we ook naar de dynamiek binnen de groep en houden we in de gaten waar iemand’s sterke punten liggen. Gaan ze na zo’n ‘workshop trainees’ daadwerkelijk aan de slag dan worden ze tijdens de eerste 3 evenementen ingedeeld als trainee. Op het einde van een evenement vullen de trainees en de leidinggevende een evaluatieformulier in. Deze formulieren beoordelen we, stel er zijn knelpunten, dan kunnen we daar over praten.”

De dames kijken elkaar aan op de vraag welke eigenschappen een goede mentor dient te hebben. Cherelle geeft aan dat ze erg kritisch is terwijl Moon minder streng is, zij doet meer water bij de wijn. Ze zijn een goede combi, vullen elkaar aan waar nodig. “Wij zien geen problemen, alleen uitdagingen” geeft Cherelle aan. Moon knikt instemmend, de volgende workshop is over ’n maand, ze staan beide te popelen om weer een nieuwe groep vrijwilligers met raad en daad terzijde te staan.