Spectaculaire instructiedag voor gloednieuw biketeam

Op een mooie zaterdagochtend in december 2015 krijgt het nieuwe biketeam van het Rode Kruis Maastricht, Meerssen en Mergelland een eerste speciale training. Plaats van handeling is het sportterrein “De Koompe” naast het politiebureau in Maastricht (ook bekend van festival Bruis).
Vandaag krijgen de deelnemers van het biketeam Cherelle, Linda, Moon, Neslihan, Renee, Christian, Henri en Ralf les van de politie instructeurs Huub en Frank.
Het ochtendprogramma bevat een instructie- en oefensessie en het middagprogramma een fietstocht over de Sint Pietersberg.

Balans oefenenDe stad in!Tijdens de instructie- en oefensessie worden veel handige en praktische tips door Huub en Frank gepresenteerd. Voor de instructie zijn extra fietsen gehuurd waar de deelnemers even aan kunnen wennen door enkele proefrondjes over het terrein te rijden.

 

Een heleboel verschillende zaken worden verteld en geoefend:
•    om te beginnen met de afstelling van zadel en stuur voor een goede zitpositie op de fiets
•    het dragen van de fietshelm (en wanneer deze wel en niet vast te klikken)
•    met welke versnelling kun je het beste rijden (zo “klein” mogelijk met 90 tot 120 omwentelingen per minuut) en hoe je het beste kunt schakelen
•    wat is een veilige manier om op de fiets te stappen en er weer af te stappen
•    hoe maak je een beste noodstop
•    hoe richt je met de bikes een plek in waar hulp noodzakelijk is
•    en hoe verdedig je jezelf het beste met je fiets tegen agressieve omstanders

Met het hoofd vol nieuwe indrukken, nieuwe kennis en ervaringen sluiten we de instructie in “De Koompe” af.

De ochtendsessie wordt na een korte tocht door de stad vervolgd op de trappen van het Henric van Veldekeplein, tussen Sint Servaaskerk en Sint Jan. Hier tonen de cursisten hun technische bike-beheersing door één voor één de trappen naar beneden te rijden.
Om vervolgens door de rijden naar de “Hoeg Brök” over de Maas voor de echte trapafdalingen. Daar rijden de echte bike-specialisten op spectaculaire wijze meerdere keren de trappen van de brug af onder het toeziend oog van toevallige passanten en goedkeurende blikken van de instructeurs Huub en Frank.
Ter afsluiting van de ochtend bedankt ons bestuurslid Ivo van Boekhold beide instructeurs voor deze spectaculaire en leerzame ochtend.

’s Middags maken de kersverse bikers een tocht over de Sint Pietersberg. Hier wordt de echte fietsconditie van iedereen uitvoerig getest.

Het middagprogramma bestond uit een testsessie/mtb tour om de ochtend training te herhalen in de omgeving van Sint Pieter en Neercanne op zowel verharde als onverharde wegen.

Aan bod kwamen: schakelen, klimmetjes, afdalingen, hindernissen en een conditietest. Ondanks de fysiek zware inspanningen hebben de biker’s toch kunnen genieten van de mooie omgeving. Bij terugkomst werd er onderhoud gepleegd aan de fietsen. Tijdens de evaluatieronde was iedereen heel positief over de opleiding/training. Voor sommige vrijwilligers is onderdeel zijn van dit nieuwe biketeam een motivatie om extra te gaan sporten. Als afsluiting is de groep gezamelijk gaan uit eten.

2016 wordt een druk jaar voor de biketeam werkgroep, zoals samenstellen trainingen, conceptplannen opstellen, webpagina biketeam maken, opleidingen/cursussen, genoeg te doen!

Hoeg Brök  Prima dagje uit!