Voorbereiding start Bike Team in volle gang!

Een biketeam opstellen, wat komt hier nou eigenlijk allemaal bij kijken?

In gesprek met Henri Beijk (coördinator Logistiek) en Linda Schoffelen (coördinator EHBE):

Waar hebben jullie info gekregen en kennis gehaald?
Allereerst hebben wij ons aangemeld bij het Rode Kruis platform ‘bike-team’ via de gratis Rode Kruis-tool ‘Yammer’. Dit is een online ontmoetingsplaats bedoeld voor bikers, biketeams en andere geïnteresseerden. Hier hebben we contacten gelegd met andere afdelingen en hebben we correspondentie langs zien komen over nationale onderwerpen met betrekking tot het biketeam.
Een voorbeeld hiervan is het nieuwe kledingpakket voor bikers. Bikers hebben andere behoeften als het om kleding gaat. Zo mag de jas niet per ongeluk achter het zadel blijven hangen en moeten de pijpen van een broek niet te breed zijn. Dan is het fijn als er een platform is waar je al deze discussies kunt volgen.

Jullie zijn gaan kijken in Weert, die afdeling heeft bike team, wat hebben jullie daar geleerd?
Voor ons was het belangrijk om niet dezelfde beginnersfouten te maken als andere afdelingen. Met Tilburg had Henri al contact en na contact met Weert werden we uitgenodigd om daar eens te komen praten. Het heeft namelijk een aantal voordelen. Zo zou je samen kunnen oefenen, je kunt elkaar aanvullen bij evenementen en vooral is het ook inspiratie om verder te gaan. We hebben vragen gesteld over de keuze van de fietsen, de keuze van de accessoires, de keuze van de bike team leden en nog vele andere vragen. Omdat ze binnen het Rode Kruis nationaal nog niet alles voor de biketeams duidelijk hebben, moet je echt zelf de contacten leggen met mensen die al ervaring hebben. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Je kunt leren van zaken waar Weert tegenaan is gelopen.

DSC_0467 small

Biketeam Maastricht

Waarom is het belangrijk dat onze afdeling ook een bike team krijgt?
Het slachtoffer snel en veilig kunnen bereiken is een hele belangrijke schakel in het hulpverleningstraject. Een slachtoffer valt in het gunstigste geval vlak voor je neer, maar vaak bevinden ze zich op de meest ongunstige plekken. Net aan de andere kant van een mega groot terrein op een plaats waar je met de auto niet kunt komen. Dan moet je gaan rennen, maar dit kost veel tijd en soms telt iedere seconde. Als iedere seconde telt kan een biketeam het verschil maken. Dat is de gedachte die ons motiveert. Meerdere collega’s hebben een reanimatie mee gemaakt. Dan weet je dat iedere seconde telt.


Welke evenementen zijn geschikt voor het biketeam?

Niet ieder evenement is geschikt voor een bike. Een binnenevenement is niet geschikt. Hiervoor heeft het voor de klant en het mogelijke slachtoffer geen meerwaarde. Maar voor evenementen zoals Zangersheide, de Treechloop, de Sinterklaas optocht of the Battle of Maestricht kan het werkelijk het verschil maken. Twee van deze evenementen vinden plaats op Sint Pieter. De Sint Pietersberg is niet op alle punten goed te bereiken met de auto. Een biketeam kan achter de lopers aanrijden, waar dit met de auto onmogelijk is. Dan is hulp snel ter plaatse.

Hoe is het geld om een biketeam te kunnen starten bijeengebracht?
Het geld komt uit meerdere bronnen. Een groot bedrag is opgebracht door het collecteren van de vrijwilligers. Het laat zien dat binnen de EHBE het biketeam leeft. Gemotiveerd door dit enthousiasme heeft het bestuur zelf ook financiële middelen beschikbaar te stellen, terwijl een biketeam eigenlijk niet in de begroting van 2015 zat. Daarnaast hebben meerdere partijen ons gesponsord. Wij zijn hen heel dankbaar. Tijdens evenementen mogen wij helaas geen reclame maken voor de sponsoren, maar tijdens trainingen die ook af en toe in het centrum plaats zullen vinden, zullen wij reclame maken voor onze sponsoren.

Hoe hebben jullie het team van biketeam-vrijwilligers samengesteld?
We zijn begonnen met het organiseren van een informatieavond voor de vrijwilligers die interesse hadden in het biketeam. Hier hebben we een presentatie gehouden met de procedure en wat we van hun verwachten.

Hierna hebben we aan de coördinator Vrijwilligersmanagement gevraagd om gesprekken te houden met alle sollicitanten. Hij heeft deze gesprekken gedaan en naar ons en het bestuur teruggekoppeld welke kandidaten geschikt waren. Hierbij heeft hij vooral gekeken naar motivatie, beschikbare tijd en lichamelijke conditie, maar ook naar een goed samenwerkingsverband. Vervolgens zijn de kandidaten door het bestuur gekozen op basis van de adviezen van de coördinator Vrijwilligersmanagement.
En dan is er toch nog altijd de vraag, kunnen mensen de taak lichamelijk aan. We hebben mensen gekozen van wie we denken dat de beginsituatie goed genoeg is om de trainingen aan te kunnen, want de trainingen zijn zwaar en tijdens de evenementen moet je de sprint kunnen trekken die noodzakelijk is om snel bij je slachtoffer te komen. Maar de praktijk leert of we gelijk gehad hebben. Om de conditie verder op te bouwen zullen we ook oefenen buiten de trainingen. Conditie opbouwen gaat een belangrijke factor worden binnen het biketeam.

DSC_0469 small

Biketeam Maastricht

Fietsen worden besteld, maar wat komt er nog meer bij kijken?
Ontzettend veel, nooit geweten hoeveel verschillende fietsaccessoires er bestaan. En je dient je hier helemaal in te verdiepen om de juiste keuze te maken. Je wilt niet over een jaar naar het bestuur moeten terugkoppelen dat je nieuwe materialen nodig hebt omdat de oude niet geschikt waren. Daar zijn deze materialen te duur voor.

Bij de kleding zijn enorme verschillen. Je hebt broekjes die geschikt zijn voor 1 uur, 2 uur of 3 uur en langer. Natuurlijk met enorme prijsverschillen. Dan moet je ook nog gaan inschatten welke vrijwilligers welke maat nodig hebben. Via passessies worden de bikers van de juiste kleding voorzien.

Voor de rest van de accesoires moet je denken aan:
–    Helmen
–    Winterhandschoenen
–    Zomerhandschoenen
–    Thermo/zeembroek
–    Thermo hemd
–    Soft Shell jassen
–    Zonnebril
–    Broekklem
–    Trainingspionnen

Je moet keuzes maken, maar keuzes maken via internet is toch altijd moeilijk. Je kunt het artikel niet vast houden of passen. Hierdoor hebben we gekozen om toch een winkelbezoekje te brengen bij Decathlon waar we de meeste artikelen gekozen hebben.

Ook het zoeken naar de geschikte trainer heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Niet iedereen die met een mountainbike overweg kan, kan een EHBO biketeam trainen. Hier komen toch specifieke vaardigheden bij kijken. Want hoe fiets je veilig door een groep mensen? Het is belangrijk om te regelen dat we in voetgangerszones mogen fietsen. Het is namelijk voor de training belangrijk dat we praktijkervaring opdoen bij het ontwijken van personen als je snel naar je slachtoffer moet fietsen. Inmiddels hebben we perfecte trainers gevonden! Half december wordt ons nieuwgevormde biketeam getraind door het biketeam van de politie.

Naast de accessoires en de training hebben we ook een nieuwe aed aangeschaft voor op de fiets. Onze andere aed’s zijn te groot en te zwaar, maar een ander model aed wilt zeggen dat je hier tijdens de lessen ook mee moet trainen. Maar deze nieuwe uitdaging is geen enkel probleem voor onze instructeurs.

Zijn jullie trots dat het opzetten van een biketeam gelukt is?
Het biketeam is een project voor vrijwilligers en door vrijwilligers. En als je dan ziet wat we bereikt hebben, zijn we zeker trots.