Rode Kruis oefening – 27 mei 2015 door Marion

Daar gingen we dan, op naar kinderboerderij Limmel. Met het beeld van vorig jaar nog in ons hoofd, fietste ik met een groepje vol verwachting naar de locatie. We hadden er zin in! Nadat we uitleg hadden gekregen en in groepen waren verdeeld, kon het beginnen.

Ons eerste ‘slachtoffer’ bevond zich in het kippenhok. Ze kwam een beetje verward en vergeetachtig Wie ben jijover en bovendien was ze ook nog eens doof. Handen en voeten werden gebruikt om te communiceren, maar we hadden eigenlijk nog steeds geen idee wat deze vrouw nou mankeerde.  Uiteindelijk hebben wij 112 gebeld, wat achteraf onnodig bleek te zijn. De vrouw was licht gehandicapt en mankeerde verder niks.

Het 2e slachtoffer had een buurtfeest gehad en kwam aangelopen met een snee in zijn hand. Deze man had duidelijk alcohol gebruikt. Al snel werd opgemerkt dat hij een mes in zijn zak had en deze werd buiten handbereik gelegd. Nu kon zijn hand verbonden worden en hij was erg tevreden met de vrouwelijke Rode Kruis vrijwilligers om zich heen. Veel vrijwilligers werden uitgenodigd om iets met hem te gaan drinken diezelfde avond, maar we moesten hem teleurstellen.  We dachten nu eindelijk zijn hand te kunnen verbinden, maar niets was minder waar. Z’n agressieve buurman kwam binnenlopen en dreigde hem in elkaar te slaan. Gelukkig konden we deze man de tent uit krijgen en hier koelde hij al snel af.

Het volgende slachtoffer was in zijn hand gebeten door een paard. Zijn hand was blauw en bloedde en deze moest ontsmet, gekoeld en verbonden worden. Het slachtoffer werd doorverwezen naar de huisartsenpost voor een tetanusprik en voor verdere controle.

Rustig blijven en nadenkenEn toen mochten we naar de geitenstal. Hier was een man van de trap gevallen, waarbij hij zijn pols had gebroken en ribben had gekneusd/gebroken. Hierdoor had hij moeite met ademhalen en al snel werd duidelijk dat hier een ambulance aan te pas moest komen. De man werd gerustgesteld en met veel moeite had hij na een tijdje ook de mitella (op de juiste manier) om.

Het 5e en daarbij de leukste casus (vond ik), was een man die zijn hoofd had gestoten op de zolder. Het lichtknopje was niet voor elke groep even makkelijk te vinden, maar omdat we tegenwoordig toch in de tijd van de iPads, gadgets en smartphones leven, werd al gauw de mobiel als lichtbron gebruikt. Nu alles goed zichtbaar was, konden we de hoofdwond bekijken en verbinden. De loopneus die de man had, bleek veroorzaakt te zijn door een hersenfractuur, waarbij het hersenvocht de neus uit loopt. De ambulance werd gewaarschuwd en de man werd gerust gesteld.

En nu waren we jammer genoeg alweer bij ons laatste slachtoffer. Dit was een vrouw die hout aan het hakken was. We hebben geprobeerd om haar te laten zitten, maar hier was ze veel te eigenwijs voor. Ze moest en zou haar werk afkrijgen. Ze was alweer bezig met hout hakken toen ze plotseling neerviel en begon te ghaspen. 112 werd gebeld en de reanimatie werd gestart.

Gelukkig hebben al onze slachtoffers het deze avond overleefd. Het was een hele nuttige en leerzame avond  vol tips en voor herhaling vatbaar.
Bedankt allemaal en ik verheug me nu alweer op de volgende Rode Kruis oefening!

– Marion