Vrijwilliger EHBE door Dorien

BannerCarnaval2012EHBEHet vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis Maastricht kent vele facetten. Vandaag wil ik jullie meenemen in de wereld van de Eerste hulp bij evenementen ( afgekort EHBE ).

Het begint allemaal met het behalen van een EHBO diploma. Een EHBO diploma wordt meestal behaald omdat mensen willen weten hoe zij moeten handelen indien een dierbare of collega iets gebeurt waarbij iedere seconde telt, bv. reanimatie , epilepsie aanvallen, onderkoeling e.d. Helaas of beter gezegd gelukkig maar, gebeurt dit zelden en heb je je EHBO diploma niet of niet vaak nodig. Je kennis en vaardigheden op peil houden gebeurd natuurlijk door het volgen van herhalingslessen. Maar je kunt je kennis en vaardigheden ook op peil houden tijdens evenementen!

De evenementen zijn zeer divers, van een ouderendiner, tot sportwedstrijden, concerten en natuurlijk het Preuvenemint en de Carnaval. Bij het ene evenement gebeurt er weinig en bij het andere evenement ben je de hele tijd bezig om mensen van hulp te voorzien. Je bent minimaal met 2 vrijwilligers en bij de grotere evenementen kunnen er wel tot 16 vrijwilligers worden ingezet. Bij kleinere evenementen waarbij je met zijn 2 vrijwilligers bent zorg je samen met je collega dat de EHBO ruimte optimaal wordt ingericht om mensen van eerste hulp te voorzien en dat je de te gebruiken materialen onder handbereik hebt.

Bij grotere evenementen is er een leidinggevende die de groepjes van 2 aanstuurt. Iedereen heeft de mogelijkheid om leidinggevende te zijn om een groot evenement. De belangrijkste factor is natuurlijk dat je dit ook moet willen en dat je goed het overzicht kunt bewaren omdat je in geval van hectiek prioriteiten moet stellen en moet aansturen.

Afgelopen jaar zijn wij bij een aantal grote evenementen in de stad Maastricht aanwezig geweest: de concerten van André Rieu, Preuvenemint en de 11vaande11e! Tijdens de concerten van André Rieu sta je op verschillende plekken op het Vrijthof. Als er geen beroep op je wordt gedaan als vrijwilliger van de EHBE kun je vaak het gehele concert zien. Natuurlijk zitten wij niet op de 1e rij maar wel zo opgesteld dat mensen uit het publiek ons snel kunnen vinden. Bij zo’n concert kun je te maken krijgen met alle facetten uit de EHBO, zoals bv. verstuikingen, flauwtes, glasverwonding, hoofdpijn, maar ook ernstigere zaken zoals hartklachten, epilepsieaanvallen e.d..

Bij inzetten op het Preuvenemint en de 11vaande11e kom je bovenstaande zaken natuurlijk ook tegen maar je krijgt hier ook te maken met de mensen die niet zo goed tegen alcohol kunnen en die daardoor onze hulp nodig hebben. Ook voor deze mensen staan wij paraat. Bij sportevenementen zoals hockey, hardloop of wielerevenementen kom je natuurlijk weer andere verwondingen tegen, schaafwonden, kneuzingen, breuken, maar natuurlijk ook de teken en insectenbeten. Vanwege de privacy is het niet mogelijk om al te diep in te gaan over het soort en aard verwondingen die je kunt tegenkomen indien je aan de slag gaat als vrijwilliger bij de EHBE. Maar is je interesse gewekt, dan kom eens kijken tijdens een herhalingsles van de vrijwilligers. Mijn  collegae vrijwilligers en ik zijn altijd bereid om nadere informatie te verstrekken.

Dorine Moenen