Vaarwel, Emy!

Vier jaar was Emy van Trijp Coördinator Goed Voorbereid. Nu heeft ze onze afdeling verlaten, maar wel met een hele bijzondere reden: ze gaat een jaar lang reizen… We spraken haar kort voor vertrek.

Half september vertrekt Emy samen met haar vriend Simon in de camper op reis. “Het was al lang een grote wens van ons. De vrijheid, de onafhankelijkheid, het ontdekken van nieuwe culturen… We hebben een oude offroad camper gekocht en deze helemaal opgeknapt. Simon heeft zijn onderzoek net afgerond en ik heb mijn baan opgezegd bij de Provincie Limburg. Ook ons appartement in Aken hebben we opgezegd.” Oorspronkelijk was het plan om in een jaar naar Mongolië te reizen over Rusland en Centraal Azië, maar door corona ziet de reis er iets anders uit. “Voorlopig blijven we in Europa”, zegt Emy. “Ik hoop dat we naar Griekenland kunnen en misschien Georgië. We zien wel hoe ver we komen.”

Emy met camper

Landelijk overgenomen

In mei 2016 begon Emy als Coördinator Goed Voorbereid. “Destijds heette het nog ‘Zelfredzaamheid’. Dit was een nieuw speerpunt van het landelijke Rode Kruis. Er was nog niets, alleen een presentatie met informatie. Dit was heel klassikaal, maar ik was ervan overtuigd dat het beter was om in gesprek te gaan met deelnemers. Samen met Jo Bosch en Theo Heinz heb ik vervolgens een plan ontwikkeld voor het geven van workshops.” De workshops zijn gericht op kwetsbare ouderen om hen goed voor te bereiden op noodsituaties in en om het huis. “Toen de workshop klaar was moesten we deelnemers vinden”, gaat Emy verder. “Gelukkig heeft Jo een enorm netwerk en al snel was de samenwerking met Trajekt en Envida rond.” Het in gesprek gaan met deelnemers werkte goed. Zelfs zo goed dat het landelijk Rode Kruis besloot de Maastrichtse aanpak over te nemen.

Mooie mix

Het vrijwilligerswerk gaf Emy veel voldoening. “Het is fijn om mensen te helpen. De waardering van de deelnemers was groot. Soms gaven ze ons zelfs fooi om ons te bedanken!”, lacht ze. “Ik voelde me altijd thuis bij het Rode Kruis, Maastricht, Meerssen, Mergelland. Het was een warm team en ook een warm netwerk van partners in Maastricht. We gingen samenwerken met de Studentendesk van het Rode Kruis. Het was leuk dat we ook jongeren enthousiast konden maken voor het geven van de workshops. Uiteindelijk was het team een mooie mix van allerlei mensen, jong en oud, met verschillende achtergronden. We hebben het echt samen gedaan. Daar ben ik trots op en dat zal me ook altijd bijblijven!”

Wil je Emy en Simon volgen op hun reis? Ga naar: www.wheresherrgruber.com.