Vrijwillige buddy’s gezocht voor gewonde Libiërs

Het Rode Kruis komt op voor de meest kwetsbaren, waar ook ter wereld. Het Rode Kruis wil het lijden van mensen voorkomen en verzachten, vanuit respect voor ieder mens. Mensen in de grootste nood worden door het Rode Kruis het eerst geholpen. Nationaliteit, ras, geloof, afkomst of politieke mening spelen bij deze keuze geen enkele rol.

Achtergrond
Op korte termijn komen er vijftig gewonden uit Libië naar Nederland. Zij komen naar Nederland omdat veel ziekenhuizen in Libië beschadigd zijn geraakt tijdens de gevechten. Het Rode Kruis is bij uitstek de partij om neutrale en onpartijdige hulp te bieden.

Buddytraject
Na aankomst in Nederland gaan alle gewonden naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Daar vindt gedurende een aantal dagen de eerste verzorging en medische screening plaats. Nadat de gewonden uit het calamiteitenhospitaal zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen en/of hotels in Nederland, start het Rode Kruis met een buddytraject.

Wat kan een buddy betekenen?
Een buddy begeleidt een Libiër tijdens het verblijf in Nederland. Dit kan zijn tijdens het verblijf in het traumacentrum, maar ook tijdens de fase van ambulante zorg in bijvoorbeeld een hotel. De rol van de buddy is vergelijkbaar met de rol die normaliter de naaste familie en/of vrienden op zich zouden nemen. Een buddy is geen psychosociale hulpverlener. Een vrijwillige buddy biedt praktische hulp, een luisterend oor en signaleert behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een wandelingetje maakt of aangeeft dat er behoefte aan contact bestaat met achtergebleven familie.

Hoe word je buddy?
Als je buddy wilt worden, stuur dan een email naar Noud van der Bas via nvanderbas@redcross.nl. Na je aanmelding krijg je direct een uitnodiging voor een selectiegesprek. Aan de hand van dit gesprek beoordelen we of je doorgaat naar de training. Op korte termijn kan je dan al ingezet worden voor bezoeken aan de gewonden.

Voor meer informatie kunt u hier het functieprofiel voor vrijwillige buddy’s downloaden.